Spits, zwaantje en klok van toren Lutherse kerk getakeld

248A3884

NIEUWE PEKELA – Woensdag 28 juni zijn de spits, het zwaantje en de klok van de toren van de Lutherse kerk in Nieuwe Pekela gehaald. De restauratiewerkzaamheden aan de toren zullen nu echt van start gaan. Met een enorme kraan werden de drie onderdelen naar beneden getakeld.

Het houtwerk van de torenspits van dit rijksmonument bleek tijdens de eerste fase van de restauratie van de kerk in dusdanig slechte conditie dat er een apart plan voor de torenspits gemaakt moest worden. De constructieve onderdelen zijn namelijk zwaar aangetast.

De spits en lantaarn van de Lutherse Kerk zijn gedemonteerd en worden hersteld in de werkplaats van bouwbedrijf Dijkstra Draisma. De spits is naast de kerk “opgeslagen”. De lantaarn is dusdanig zwaar aangetast dat deze grotendeels opnieuw worden opgebouwd. De oude lantaarn wordt gebruikt voor de maatvoering.

Nadat het houtwerk van de spits gereed is wordt de luidvloer met de onderliggende balklaag vervangen. Hierna wordt de herstelde spits weer op de onderbouw gehesen. 

Bron: Bouwbedrijf Dijkstra Draisma

Bron: Prachtig Pekela, fotograaf Johan de Groot