Provincie Noord-Holland geeft 53 rijksmonumenten subsidie voor restauratie

images_187ff644080764f230d5eb67ed05834e

29 februari 2024, 14.50 uur · Aangepast 1 maart 2024, 10.23 uur · Door ANP & Redactie

De provincie Noord-Holland heeft ruim 5,4 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van 53 rijksmonumenten. Het grootste deel van het geld gaat naar de St. Augustinuskerk in Amsterdam. Zij krijgen een half miljoen voor de restauratie. 

Bij de provincie waren ruim zestig subsidieaanvragen binnen gekomen. Onder andere Museum Stoomgemaal Halfweg, de Grote Kerk Oosthuizen en Fort Kudelstaart hebben geluk, zij ontvangen allemaal een deel van het beschikbare budget.

De subsidie is bedoeld voor rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Het grootste deel van het budget gaat naar religieuze monumenten. Zo krijgen de Hervormde gemeente Bennebroek en de Hervormde gemeente ‘s-Graveland allebei subsidie om de orgels te restaureren. 

Dit jaar worden er ook verschillende kerken in de provincie gerestaureerd. De Grote Kerk Alkmaar, de Sint-Odulphuskerk in Assendelft en de Evangelisch Lutherse Kerk in Amsterdam krijgen geld om de boel op te knappen.

Daarnaast is er subsidie beschikbaar gesteld voor molens, het fort bij Kudelstaart, theater Frascati in Amsterdam, het Museum Stoomgemaal in Halfweg en een stolpboerderij in Benningbroek. Ook krijgt een joods herinneringscentrum een deel van de subsidie. 

De helft van de ruim 5,4 miljoen subsidie komt van de rijksoverheid. Noord-Holland telt ongeveer 14.000 rijksmonumenten, zo’n 500 provinciale monumenten en duizenden gemeentelijke monumenten.

Bron: www.nhnieuws.nl

Wilt u weten of uw kerkelijk gebouw in aanmerking komt voor subsidie voor provincie Noord-Holland, neem gerust contact met ons op.