Kerktoren Surhuisterveen na anderhalf jaar weer ’te plak’

20240411-BDJ-Restauratie-Surshusterfean-Doopsgezinde-kerk-FOTO3

SURHUISTERVEEN – Na anderhalf jaar is het aanzicht van Surhuisterveen weer terug. De toren van de Doopsgezinde Kerk aan de Gedempte Vaart staat weer ’te plak’. Donderdagochtend werd het houten gevaarte van zo’n 700 kilo van de vrachtwagen teruggezet op de kerk. Frans van Loenen, bestuurslid bij de kerkgemeenschap, is blij met de gerestaureerde toren: “Voor het gezicht van Surhuisterveen is het toch wel een beetje beeldbepalend, dus dat een van de redenen dat ‘ie er weer op staat. Plus het is een monument, dus hij hoort er ook gewoon op te staan.” 

KLEINE GEMEENSCHAP, GROTE INVESTERING

De Doopsgezinde Kerk in Surhuisterveen telt op dit moment nog zo’n 70 leden en belangstellenden. “De restauratie kost om en nabij de honderdduizend euro, dus we konden dit als gemeente niet dragen. Daarom hebben we verschillende fondsen aangeschreven, in december afgelopen jaar hadden we al best veel toezeggingen. Toen hebben we tegen de restaurateur gezegd, jullie mogen beginnen met bouwen”, vertelt van Loenen.

‘HOPELIJK LANGER DAN 20 JAAR’

In 2004 werd de toren voor het laatst voorzien van groot onderhoud. Van Loenen hoopt dat het nu water langer duurt dan een kleine 20 jaar. “Ik weet niet precies wat er toen is uitgevoerd, maar in de oude documenten kon ik zien dat het laatste groot onderhoud uit 2004 stamde. We gaan er vanuit en hopen dat het torentje het nu langer uithoudt dan 20 jaar.”

Bron: RTV NOF, Ben de Jager