Overdracht SIM subsidie i.v.m. verkoop kerkgebouw

Opdracht

De Hervormde Gemeente Elsloo heeft op 11 december 2020 hun bezittingen verkocht aan Stichting Het Karkehuus. De opdracht is om de bestaande SIM (Subsidie Instandhouding Monumenten) beschikking over te dragen aan de Stichting Het Karkehuus.

Uitwerking

Deze opdracht bestaat uit 2 deelopdrachten:

 1. Hervormde Gemeente Elsloo:
  De SIM beschikking moet per 11 december 2020 financieel verantwoord worden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hiervoor heeft onze financiële administratie alle facturen beoordeeld en de subsidiabele facturen in het financiële overzicht opgenomen. Vervolgens zijn deze gegevens door ons gebruikt om de prestatieverklaring in te vullen.
 2. Stichting Het Karkehuus:
  Om de bestaande SIM beschikking over te kunnen nemen moet een nieuw aanvraagformulier ingevuld worden waarbij verwezen wordt naar het bestaande beschikkingsnummer.

De prestatieverklaring en het aanvraagformulier zijn samen met de leveringsakte opgestuurd naar de RCE.

Resultaat

 1. Hervormde Gemeente Elsloo:
  In februari 2021 heeft de RCE de subsidie vastgesteld en heeft het Nationaal Restauratiefonds financieel afgerekend met de Hervormde Gemeente Elsloo.
 2. Stichting Het Karkehuus:
  In juli 2021 heeft de RCE een nieuwe subsidiebeschikking afgegeven voor het resterende subsidiebedrag van de oorspronkelijke beschikking. Het Nationaal Restauratiefonds zal de jaarlijkse subsidiebetalingen verzorgen.

Review

Tjeerd Oenema, namens Hervormde Gemeente Elsloo en Stichting Karkehuus:

Er komt een hele hoop bij kijken om een kerkgebouw te verkopen naar een Stichting en het is fijn om dan hulp van SBKG Noord-Nederland te krijgen. Wij zijn goed geholpen, de weg ernaar toe was kort. Alles is naar tevredenheid overgegaan van de Hervormde Gemeente naar de stichting.