Verrot koepeltje van dak getakeld

IMG_5958

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de rijksmonumentale Vermaning aan de Gedempte Vaart  in Surhuisterveen werd ontdekt dat de beeldbepalende dakruiter zwaar door houtrot is aangetast en het niet ondenkbaar is dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Daarom is besloten om onmiddellijk actie te ondernemen en het torentje tijdelijk van het dak te hijsen en over te brengen naar de werkplaats van de aannemer.

“Wat een relatief simpele klus leek te zijn wordt nu een hele dure restauratie”, aldus Menno Sikkink van Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland.

Voor de Doopsgezinde gemeente is dit een flinke financiële tegenvaller. Deze restauratie valt jammer genoeg niet onder het regulier onderhoud en komt derhalve niet in aanmerking voor Rijkssubsidie. De Doopsgezinde gemeente is naarstig op zoek naar partijen die een bijdrage willen leveren aan het herstel van de toren.

Op dinsdag 29 november werd de dakruiter van het dak getakeld. Deze werd eerder al losgemaakt van de constructie van de kerk.