Haan teruggeplaatst op Antoniuskerk Surhuizum na verbouwing

P1500841-scaled

7 juny

SURHUIZUM – Wie de afgelopen maanden op Surhuizum afreed, zag een in blauw verpakte toren. De Antoniuskerk stond maanden in de steigers vanwege renovatie. Wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen rondde de verbouwing woensdagmiddag af door de originele haan weer op de spits te plaatsen.

De wethouder had gelukkig geen hoogtevrees, want het terugplaatsen van de haan gebeurde op 45 meter hoogte. “In bysûndere klus op bysûndere hichte”, zei wethouder Vegelin. “Wy ha it waar no mei, mar ik ha hjir yn it foarjier ek stien en doe waaide it folle mear.”

De vrijstaande toren van de Antoniuskerk is met een luchtboog verbonden met het schip. De Surhuizumer toren is een van drie kerken in Fryslân met een gemetselde spits. Zo’n bijzondere constructie levert ook de nodige uitdagingen op.

TOREN KAN WEER EVEN VOORUIT

“Der sitte kloastermoppen ûnder. Dy binne hiel sêft en nimme wetter op. Yn de winter hiene wy oan de binnenkant mear wetter as oan de bûtenkant fan de tsjerke”, legt gebouwspecialist Riemer van der Molen út. Die zijn nu vervangen door stenen.

De toren had bovendien geen druipranden, waardoor het regenwater van de spits naar binnen liep. “Wij hebben nu druipranden aangebracht, zodat het regenwater beter kan worden afgevoerd. En er is opnieuw gevoegd. De toren kan nu weer 25 jaar vooruit.”

De renovatie was nodig, er kwamen namelijk steensplinters naar beneden. Dat leverde gevaarlijke situaties op. De graven waren afgedekt met spaanplaten om schade te voorkomen.

Bron: www.rtvnof.nl, foto Koos Scherjon