Klokken Pauluskerk Aldtsjerk luiden weer, en anders: “Veel lieflijker”

DSC_0113-scaled

ALDTSJERK – De inwoners van Aldtsjerk hebben het geluid van de klokken van de Pauluskerk in het dorp weer teruggekregen. Na een maand lang stilte door werkzaamheden werden de klokken maandag weer in gebruik genomen.

Er moest het een en ander worden gedaan, vertelt Arjen van der Schaaf van de stichting Behoud Monumenten Tytsjerksteradiel. “Aan de klokken zelf mankeerde niet eens zoveel, het zat hem vooral in de ophangconstructie.”

De Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de stichting toen geadviseerd om de constructie volledig te vervangen. “Er zat eerst een krukas in. De RCE gaf ons het advies terug te gaan naar de oorspronkelijke rechte as. Dat betekent ook weer een andere klepel. Maar het is al met al een plaatje geworden.”

EXTRA KOSTEN

Eerst was het idee om onderhoud te laten doen aan de klokken. Dat de ophangconstructie moest worden vervangen, verraste de stichting. “Wij waren bezig met onderhoud en toen kwamen de roestende beugels er nog bij.”

“Met dank aan de stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen hebben we daar sponsoren voor gevonden. Ze hebben samen het bedrag voor de nieuwe assen betaald. Wij zijn wel geschrokken, maar we nemen ze heel graag weer in gebruik.”

De klokken werden maandagochtend voor het eerst weer geluid, in het bijzijn van burgemeester Jeroen Gebben. “Wij zijn erg blij met deze bijzondere dag, dus we zullen de klokken ook op een bijzondere manier in gebruik nemen”, aldus Van der Schaaf.

GELUID

Door de nieuwe constructie is het geluid nu wel wat anders. Ze klinken nu “veel lieflijker”, zei een buurvrouw al tegen Van der Schaaf. Juist dat nieuwe geluid is hoe de klokken vroeger ook hebben geklonken.

bron: www.rtvnof.nl