Open Monumentendag en Nationale Orgeldag

DSC_6656

Open Monumentendag 2024

Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen weer duizenden monumenten hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 38ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Doet uw kerkgebouw ook weer mee? Een mooie kans om met uw kerk(gebouw) naar buiten te treden.

Het thema dit jaar is ‘Routes, netwerken en verbindingen’ met de slogan ‘onderweg!‘ In de programmeringen dit jaar zal aandacht worden besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook het onderweg zijn in de vorm van tijd: van verleden naar heden, van oud naar nieuw. Kortom: open naar de toekomst gericht.

Speciaal voor onder andere de Open Monumentendag ontwikkelde de VKB het kerkblik: een laagdrempelige manier om een blik van buiten op het eigen kerkgebouw te krijgen. Trouwens ook een mooi instrument om het gesprek met uw gemeente te voeren over het (toekomstig) gebruik van uw kerkgebouw. Je vind het kerkblik en meer handige ideeën en materialen op onze themapagina ‘Open Monumentendag’.

Tip: Aan de slag met het orgel
Op zaterdag 14 september is het ook Nationale Orgeldag. Actief aan de slag met het orgel die dag? Denk dan eens aan de workshop ‘Doe-orgel bouwen’ van Orgelkids. Ter voorbereiding op Open Monumentendag en Orgeldag organiseert Lydia Vroegindeweij van Orgelkids op 21 mei een inspirerende workshop over de verschillende mogelijkheden van het Doe-orgel met verschillende didactische tips om kinderen (en volwassenen) aan het bouwen te zetten. Meer informatie vind je op de website van Orgelkids

Bron: Home – VKB | Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer

Bron: www.openmonumentendag.nl

Foto: Menno Sikkink, Groningen Lutherse Kerk