Joure – vernieuwen verwarming i.c.m. multifunctionaliteit kerkzaal

Opdracht

De Hobbe van Baerdttsjerke is een prominent monumentaal kerkgebouw in het centrum van Joure. Veertig jaar geleden werd een elektrische vloerverwarming onder de zerkenvloer aangelegd. Doordat de installatie steeds meer haperde en mede door de hoge energierekening is besloten om het geheel te vernieuwen.

Uitwerking

Het kerkbestuur heeft ons aangesteld om als spin in het web alle aspecten van het project in goede banen te leiden. Van het aanstellen tot een bekwaam installatieadviseur tot het regelen van de vergunningen en begeleiden van de uitvoering van de werkzaamheden is allemaal door ons geregeld.

Resultaat

De kerkzaal is voor de lange toekomst gewaarborgd van een aangenaam binnenklimaat. Het verwarmingssysteem is zodanig ontworpen dat straks probleemloos van aardgas op een andere vorm van warmteopwekking kan worden overgeschakeld. Bovendien is met het noodzakelijkerwijs wegnemen van een aantal onderdelen van de vaste inrichting de gelegenheid aangegrepen om de kerkzaal bruikbaar te maken voor tal van extra activiteiten buiten het reguliere gebruik. Hiervan wordt volop gebruik gemaakt en komt de exploitatie van het gebouw ten goede.

Review

De voor dit project aangestelde bouwcommissie kijkt met veel voldoening terug op de samenwerking met SBKG Noord-Nederland. De samenwerking tussen SBKG en PG Joure bestaat overigens al vele jaren. Naast diverse reguliere kleinschalige onderhoudswerkzaamheden zijn er de afgelopen jaren ook een aantal grotere restauratie projecten in een goede samenwerking en naar volle tevredenheid gerealiseerd. We weten wat we aan elkaar hebben!
Ook bij de realisatie van dit laatste project hebben we de toegevoegde waarde van SBKG opnieuw ervaren. De sturing op kwaliteit, voortgang en kosten door SBKG werd goed en deskundig geregeld. Het project is keurig binnen de gestelde tijd en het beschikbare budget opgeleverd.
Doelstelling van het kerkbestuur was de Hobbe van Baerdt Tsjerke te transformeren naar een sfeervolle ontmoetingsruimte voor maatschappelijke activiteiten voor de gehele Jouster gemeenschap. Afgaande op de vele positieve reacties van zowel gemeenteleden als gasten op de verbeterde gebruiksmogelijkheden zijn we daar mede dankzij de ondersteuning door SBKG zeker in geslaagd.

Timo Deen namens de Protestantse Gemeente Joure